Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  24/10/2008
Data da última atualização:  02/07/2015
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; VIEIRA, R. C. B.; LOURENZI, C. R.
Afiliação:  GUSTAVO BRUNETTO, UFSM; CARLOS ALBERTO CERETTA, UFSM; JOÃO KAMINSKI, UFSM; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; Eduardo Girotto, UFSM; Renan Costa Beber Vieira, UFRGS; Cledimar Rogério Lourenzi, UFSM.
Título:  Aproveitamento de nitrogênio aplicado no solo pela videira.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 12., 2008, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008.
Páginas:  p. 94.
Idioma:  Português
Notas:  Resumo.
Palavras-Chave:  Adubação nitrogenada; CAbernet Sauvignon.
Thesagro:  Nitrogênio; Solo; Uva; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/50632/1/BRUNETTO.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV10156 - 1UMTRA - DD634.86632C749a
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Rondônia.
Data corrente:  17/12/2020
Data da última atualização:  17/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  MATOSO, S. C. G.; WADT, P. G. S.; SOUZA JÚNIOR, V. S. de S.; PÉREZ, X. L. O.
Afiliação:  Stella Cristiani Gonçalves Matoso, Federal Institute of Education Science and Technology of Rondônia / Biodiversity and Biotechnology Graduate Program – BIONORTE, Federal University of Rondônia; PAULO GUILHERME SALVADOR WADT, CPAF-RO; Valdomiro Severino de Souza Júnior, Federal Rural University of Pernambuco; Xosé Lois Otero Pérez, CRETUS Institute, Department of Soil Science and Agricultural Chemistry, University of Santiago de Compostela.
Título:  Variation in the properties of biochars produced by mixing agricultural residues and mineral soils for agricultural application.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Waste Management & Research, v. 38, n. 9, 0734242X2093518, June 2020.
DOI:  10.1177/0734242X20935180
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The research and application of biochars enriched with minerals have increased in recent years; however, the mineral fraction used consists of specific minerals, such as clay minerals and synthesized compounds. In this work, the effects of adding two specific soil types (sandy and clayey) to rice and coffee husks in order to generate biochars via pyrolysis was investigated. Chemical, physical?chemical, thermal, spectroscopic and crystallographic analyses were conducted on the produced biochars. The study confirmed that the presence of mineral soils during the pyrolysis process increases the yield, C retention ratio, and specific surface area. It also decreases the pH, cation exchange capacity (CEC), nutrient content, and carbon-to-nitrogen ratio of biochars. However, the biochars produced by mixing coffee husks and mineral soils still demonstrate a capacity to increase the pH and the CEC of tropical soils. In addition, increased C retention demonstrates an environmental benefit of this biochar production method. Biomass pyrolysis combined with clayey soil results in a biochar with a higher degree of aromaticity and higher thermal stability when compared to biomass pyrolysis alone. These characteristics give the biochar a recalcitrant character, without the necessity for steps related to the synthesis of specific mineral compounds, which reduces the economic and energy cost of the process.
Palavras-Chave:  Biocarvão; Coffee husk; Pirólise; Rice husk.
Thesagro:  Biomassa; Casca de Arroz; Casca de Café; Corretivo; Resíduo Agrícola; Solo.
Thesaurus NAL:  Biochar; Biomass; Crop residues; Pyrolysis; Soil amendments.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219346/1/cpafro-18490.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RO18490 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional